понедељак, 31. децембар 2012.

Naupara


Naupara

Na desnoj obali reke Rasine, u selu Naupari kodKruševca, nalazi se istoimeni manastir sa crkvom posvećenom Bogorodici. Izgrađena je u osmoj deceniji14. veka. Prvi pisani podatak o Naupari nalazimo u Povelji kneza Lazara od 1382. kojom poklanja manastiru Drenči, između ostalog i “Dvor u Naupari sa crkvom”. O osnivaču Naupare nema određenih podataka, a prema legendi crkvu je sazidao despot Stefan.
Po arhitekturi liči na nešto ranije sazidanu Lazaricu i predstavlja spomenik moravske graditeljske škole. Današnji oblik dobila je rekonstrukcijom koja je izvršena 1835. po nalogu kneza Miloša Obrenovića.
Osnova je u obliku sažetog trikonhosa, a iznad središnjeg prostora uzdiže se kube koje se oslanja na pilastre i prislonjene luke, a nad pripratom je kula na sprat. Manastir Naupara posebno privlači svojim kamenim rozetama iznad portala, naročito većom koja uokviruje kružne reljefne predstave motiva sa srednjovekovnom simbolikom dvanaest meseci u godini.
Danas je Naupara ženski manastir u kome živi jedan broj monahinja obrađujući manji posed.

Нема коментара:

Постави коментар

Пратиоци

Основни подаци о мени

11000 Beograd,Marka Oreškovića 38, artpress@ptt.rs žiro račun 355-0003200199249-79 PIB 107765521 http://art-press.blogspot.com/