недеља, 2. фебруар 2014.

СПАШАВАЊЕ МОШТИЈУ СРПСКИХ СВЕТАЦА ИЗ СРЕМСКИХ МАНАСТИРА, 1942. ГОД

СПАШАВАЊЕ МОШТИЈУ / ЧАСОПИС КОЛО


СПАШАВАЊЕ МОШТИЈУ СРПСКИХ СВЕТАЦА ИЗ СРЕМСКИХ МАНАСТИРА, 1942. ГОД.
КОЈИ СУ БИЛИ НА ТЕРИТОРИЈИ ПОД УПРАВОМ ТАКОЗВАНЕ НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ
Комисију која је требало да обави пренос моштију чинили су: др Ј.А. фон Рајсвиц, кога је одредила немачка команда, прота Радослав Грујић, који је као универзитетски професор и свештено лице, био опуномоћеник Министарства просвете и Светог Архијерејског Синода и др Миодраг Грбић, кустос Музеја кнеза Павла.
Дана 13. априла комисија је у немачким аутомобилима и са једним немачким камионом стигла у Земун, одакле је у пратњи домобрана наставила пут за манастир Шишатовац. Ту су преузете мошти Светог Деспота Стефана Штиљановића и смештене у претходно купљени мртвачки ковчег, пошто је ћивот у коме су се мошти претходно налазиле био украден и однешен у Загреб. У манастиру Јазак комисија је преузела ћивот са моштима Светог Цара Уроша.
Из споменутих манастира као и из ћивота ових светитеља биле су опљачкане све драгоцености. Мошти Светог Деспота Стефана Штиљановића и цара Уроша преноћиле су под немачком стражом у Саборној цркви у Руми. Сутрадан, 14. априла, комисија је из Руме кренула у манастир Бешенево да одатле преузме мошти Светог кнеза Лазара.

izvor Milorad Jovanović

Нема коментара:

Постави коментар

Пратиоци

Основни подаци о мени

11000 Beograd,Marka Oreškovića 38, artpress@ptt.rs žiro račun 355-0003200199249-79 PIB 107765521 http://art-press.blogspot.com/