уторак, 29. март 2011.

Knez Miloš kao ktitor

Knez Miloš kao ktitor
Rukovodilac projekta: Ivana Prodanović-Ranković, istoričar umetnosti, savetnik

Projekt Knez Miloš kao ktitor koji je završen prema predviđenom planu, obuhvatao je istraživanje obimnog i nedovoljno proučenog fonda sakralnih spomenika Novog veka, nastalih u periodu prve (1815-1839) i druge (1859-1860) vladavine kneza Miloša, i u periodu između njih, kako bi se premostile praznine u postojećoj istorijsko-umetničkoj valorizaciji sakralne umetnosti prve polovine XIX veka.
Cilj projekta je bila prezentacija i afirmaciji sakralne baštine nastale u prvoj polovini i sredinom XIX veka, koja je svojim graditeljskim i slikarskim ostvarenjima utrla put stvaranju takozvane građanske umetnosti nove srpske države, i preciznije utvrđivanje njenog mesta i značaja u srpskoj umetnosti Novog veka.
Dosadašnjim istraživanjima prikupljena je istorijsko umetnička građa za oko 165 crkava, snimljeno više hiljada (27.000) fotografija i izvedena osnovna tehnička dokumentacija za 30 spomenika. Tom prilikom je sproveden postupak utvrđivanja za spomenik kulture za dve crkve, a za još pet hramova postupak je u toku.

Topčider, crkva Sv. Petra i Pavla

Brusnica, crkva Prenosa moštiju Sv. Nikole

Savinac, crkva Sv. Save

Mihajlovac, crkva Sv. Arhanđela Mihaila

Bresnica, crkva Pokrova Presvete Bogorodice

Osipaonica, crkva Sv. Arhistratiga Gavrila

Šetonje, crkva Sv. Arhistratiga Mihaila i Gavrila

Brezna, crkva Sv. Dimitrija

Manastir Drača, crkva Sv. Nikole

Jagnjilo, crkva Sv. Petra i Pavla

Kučevo, crkva Vaznesenja Hristovog

Barič, crkva Pokrova Presvete Bogorodice

http://www.heritage.gov.rs/sr_cir/sr_lat/index.php?option=com_content&view=article&id=56:knez-milo-kao-ktitor&catid=21:zavreni-radovi&Itemid=35

Нема коментара:

Постави коментар

Читаоци

Основни подаци о мени

11000 Beograd,Marka Oreškovića 38, artpress@ptt.rs žiro račun 355-0003200199249-79 PIB 107765521 http://art-press.blogspot.com/