недеља, 21. јун 2009.

Појмовник

АБАГАР - кратке молитве против разних болести и урока изрезане на дрвеној полочи.

АЕР - воздух, дарак - видети: ПРЕКРИВАЧ.

АНАФОРНИЦА - метални суд тањирастог облика за анафору - освештани хлеб - који се на крају богослужења даје верницима.

АНТИМИНС - четвороугаоно платно од лана или свиле у које је ушивена честица светих моштију. У раној хришћанској цркви док је била гоњена антиминс је замењивао свети престо (часну трпезу) тако да се богослужење могло вршити било на ком другом месту, а најчешће у катакомбама, приватним кућама или на отвореном простору. Антиминс и данас стоји на престолу и без њега се не може обавити света литургија. Освећује га епископ и поклања цркви приликом њеног освећења. Символичко значење: платно у које је било увијено тело Исуса Христа у гробу.

АПРАКОС(НО) ЈЕВАНЂЕЉЕ - изборно јеванђеље, јеванђелистар - избор текстова из четири еванђеља распоређених према редоследу читања на богослужењу.

АРТОФОРИОН - видети: ДАРОХРАНИЛНИЦА

АРХИЈЕРЕЈ - првосвештеник, епископ.

АРХИЈЕРЕЈСКО ЖЕЗЛО ИЛИ ЖЕЗАЛ (ПАЛИЦА)- штап од дрвета или другог материјала (легура или сребро) са украсима, а у завршници са представом две змије које значе духовну мудрост архијереја. Жезло користи архијереј приликом богослужења. Символичко значење: подсећа на Ароново жезло.

АРХИЈЕРЕЈСКА ШТАКА - дуги штап од дрвета или другог метала у завршници најчешће крушколиког изгледа са сребрним оковом. Символичко значење: архијереј као духовни пастир.


БЕРАТ - турски царски декрет.

БРОЈАНИЦЕ - нанизана зрнца помоћу којих се броје молитве.

ВОЗДУХ - видети: ПРЕКРИВАЧ

ДАРАК ЗА ПУТИР - текстилни прекривач крстообразног изгледа који се ставља преко путира.

ДАРОХРАНИЛНИЦА (АРТОФОРИОН, СИОН, КИВОТ, ЋИВОТ) - црквени суд у облику кутије или макете цркве у коме се чувају свети дарови (честице) за причешћивање верних.

ДЕИСИС - иконографски мотив који приказује Исуса Христа у средини Богородицом и светим Јованом Крститељем који стоје са стране, у молитвеном ставу и лицем окренути према Христу.

ДИКИРИЈЕ - двокраки свећњак (пандан трикирија) којим архијереј благосиља на богослужењу. Символичко значење: две природе Исуса Христа - божанска и човечанска.

ДИСКОС - црквени сасуд тањирастог облика на коме се на светој литургији узноси и освећује тело Христово. Символичко значење: дискос подсећа на јасле где је Исус као дете био положен.

ДОМЕСТИК - управитељ хора, хоровођа.

ЕВХАРИСТИЈА - причешће.

ЕПИТРАХИЉ - црквена одежда (носе је свештеници и архијереји) која се ставља око врата и спушта до ногу. Епитрахиљ је у ствари спојени ђаконски орар. Символичко значење: подсећа на уже којим је Исус Христос везан око врата вођен на суд Пилату.

ЗВЕЗДИЦА - саставни део црквеног сасуда који се користи за припремање светих дарова. Ставља се на дискос преко Светог Агнеца и светих дарова (честица литургијског хлеба), како се не би померили када се преко њих ставља аер (воздух - прекривач). Символичко значење: подсећа на звезду коју су видели источни мудраци када се Исус родио.

ЗОГРАФ - живописац - средњеовековни назив за сликара фресака и икона.

ИБРИК - посуда за воду.

ИНКУНАБУЛЕ - прве штампане књиге - штампане у време од проналаска штампарије па до почетка XVI века.

ИНСИГНИЈЕ - знаци неког звања или достојанства, почасти или одличја.

КАДИОНИЦА - метална посуда у коју се ставља жар и тамјан како би се извршило кађење. Ранији облик кадионице имао је рукохват, такозвану ручку, доцније се уводи кадионица која виси на танким ланцима. Символичко значење: кадионица символише човечанску природу Исуса Христа, жеравица божанску, а дим (кад) је символ Светога Духа.

КАТАПЕТАЗМА - видети: ЦАРСКА ЗАВЕСА

КАШИЧИЦА - мала кашика са дугом дршком и крстом у завршници, углавном од сребра, позлаћена. Служи за причешћивање верних Светим даровима. Символичко значење: визија пророка Исаије (6: 6-7).

КИВОТ - видети: ДАРОХРАНИЛНИЦА

КОЉИВАЧА - славска чаша у којој се служило кољиво (кувано жито): служила и у друге сврхе.

КОПЉЕ - величине ножића, користи се приликом вађења Светих дарова за живе и умрле из просфоре (литургијског хлеба). Символичко значење : копље којим је Христу пробијено ребро.КАЛИГРАФИЈА - краснопис, вештина лепог писања.

КРИПТОГРАМ - тајно писмо (тајна буквица).

ЛОЗА ЈЕСЕЈЕВА - родовно стабло Исуса Христа. Чест иконографски мотив изведен у облику разгранатог стабла или преплета лозе. Видети: Мт. 1: 1-17.

МИРОСАЉКА - црквени предмет углавном од метала, дугуљастог изгледа попут ножића којим свештеник врши крстообразни знак са освећеним уљем на челу верника.

МИТРА - део црквене одежде - покривало главе са изгледом круне и крстом на врху. Носе је архијереји приликом богослужења. У рана хришћанска времена носили су је само јерусалимски патријарси, а од XVII века носе је и епископи. Символичко значење: подсећа на трнов венац који је Христу стављен на главу.

МУМ-МАКАЗЕ - маказе којима свештеник врши постриг (унакрсно сечење прамена косе) новокрштеном.

НАБЕДРЕНИК - четвороугаоно платно које се причвршћује о појас уз десно бедро. Поред архијереја набедреник добијају и свештена лица као признање и одликовање за своје пастирско ревновање. Символичко значење: набедреник представља духовни мач - реч Божију - којом се наоружава свештенослужитељ у борби против јеретика.

НАЛОЊ - високо постоље (пулт) које се склапа, на које свештенослужитељ полаже јеванђеље или неку другу црквену књигу из које чита.

НАРУКВИЦЕ - део црквене одежде који се ставља преко рукава стихара како би свештенослужитељ без сметње обављао свете радње. Носе га сва три свештена степена. Символичко значење: представља снагу Божију за све оне који врше свете радње и подсећа на везе којима су биле везане руке Христу када је вођен Пилату.

ОКТОИХ (ОСМОГЛАСНИК) - богослужбена књига која садржи молитвословља и црквене песме на вечерњи, јутрењу и литургији за сваки дан седмичног круга.

ОМОФОР - архијерејска одежда без које епископ не може обавити ни једну свештену радњу. Омофор има изглед дуге и широке траке која се ставља преко оба рамена. Поред великог постоји и мали омофор; велики омофор архијереј носи при уласку у храм и у почетку литургије, а мали током литургије. Символичко значење: искупљење рода људског и примање човечије природе од Господа Исуса Христа.

ОРАР - ђаконска одежда у облику дугог појаса (или широке траке) које се носи преко левог рамена. Подизањем орара ђакон даје знак (време) када треба да почне одређена молитва или богослужбена радња. Символичко значење: орар предстаља два анђеоска крила.

ПАЛЕЈА - зборник у коме се хронолошки излаже Стари завет.

ПАНАГИЈА (ЕНКОЛПИОН) - медаљон, раније у облику диптиха, углавном кружног облика на коме је представљена (на унутрашњој страни) Богородица Ширшаја, а на другој страни Исус Христос или Света Тројица у виду три анђела - као Гостољубље Авраамово (према Пост 18:1-8). Панагија је одличје архијереја које они носе на прсима.

ПАФТА - копча на појасу, најчешће од метала, украшена ликовним представама и другим декоративним мотивима.

ПЕТОХЛЕБНИЦА - метални сасуд кружног облика на коме су одређена места за литургијске хлебове (просфоре) и посудице за вино, уље и пшеницу. Користи се на великом бденију.

ПЛАТИТЕРА - велика, стојећа, увек фронтална фигура (или попрсје) Богородице која подиже руке у молитви а у великом округлом медаљону на прсима носи лик Богодетета - Христа (Емануила). Назив ПЛАТИТЕРА - ШИРШАЈА НЕБЕС (шира од неба), а у руској терминологији ЗНАМЕНИЈЕ - настао је на основу једне црквене песме у којој се каже: "Ти си у себи носила Онога кога небеса не могу обухватити".

ПЛАШТАНИЦА - платно на коме је обично приказано полагање Христа у гроб. У раној хришћанској цркви плаштаница је служила као горњи покров на Светом престолу све до XIV века. Касније, плаштаница се износи на вечерњи Великог петка и стоји положена у цркви - гроб Христов - до Христовог васкрсења. Символичко значење: платно којим је Јосиф из Ариматеје при погребу увио тело Христово.

ПОЈАС - део богослужбене одежде којом се свештеници и архијереји опасују превезујући стихар и епитрахиљ; за појас се привезује и набедреник. Символичко значење: појас представља снагу коју је Исус Христос дао свештенослужитељима да савладају пожуде тела, а подсећа на повез којим је Христос био повезан када је прао ноге својим ученицима.

ПРЕКРИВАЧ (ВОЗДУХ, АЕР, ДАРАК) - комад текстила квадратног облика, обично украшен тканим или везеним представама и мотивима, којим се прекривају свети дарови у путиру и дискосу.

ПУТИР - причесна чаша - чаша са стопом у којој се на светој литургији узноси и освећује вино помешано са водом у свету крв Христову. Путир је углавном од племенитог материјала - позлаћено сребро. Символичко значење: путир указује на ону чашу коју је Исус дао својим ученицима на Тајној вечери.

РИПИДА - предмет од метала или дрвета, лепезастог изгледа, на коме су представљени шестокрили серафими. Символичко значење: представља небеске силе - херувиме и серафиме - који лебде изнад Светих дарова.

САКОС - архијерејска одежда у облику далматике. У раној хришћанској цркви патријарси је добијају од царева и носе је на три велика празника: Пасху (Васкрс), Рођење Христово и Педесетницу (Свету Тројицу, Духове). Од XVI века сакос носе и епископи. Символичко значење: хаљина у коју је био одевен Исус ради поруге.

СИОН - видети: ДАРОХРАНИЛНИЦА.

СИНТАГМА - састав.

СИНЂЕЛИЈА - званичан докуменат (диплома, грамата) којом архијереј поставља или уводи у дужност црквено лице.

СКЛАДАЊ - низ иконица - три или више на склапање, које су свештеници и верници носили приликом путовања. Карактеристични су складњи од метала у Руској православној цркви.

СТЕМАТОГРАФИЈА - описивање грбова.

СТИХАР - дуга доња одежда која допире до пета, углавном беле или светлих боја, а коју облаче сва три свештена степена приликом богослужења. На богослужењу у стихаре су одевени и чтеци (аколути-помагачи).

СУД ЗА ТЕПЛОТУ - мала метална посуда за топлу воду која се сипа у путир заједно са вином.

ТРИКИРИЈА - трокраки свећњак којим архијереј благосиља приликом богослужења. Символичко значење: три лица Свете Тројице.

ТРИКОНХАЛНИ - са три конхе - тј. са три полукружна простора (конхе, апсиде) црквене грађевине.

ТРИМУРТИ - божанска тројица у хиндуској религији: Брама - творац, Вишну - чувар, Шива - разаралац.ТРИПТИХ - три иконе међусобно спојене.

ТРОПАР - краћа црквена похвална песма у част светога или празника.

ФЕЛОН - горња свештена одежда у облику огртача. Све до XVI века фелон су носили и архијереји. Символичко значење: представља пурпурну хаљину у коју су Исуса оденули ради поруге у дворишту Пилатовом.

ЦАРСКЕ ДВЕРИ - централна - средња - врата на иконостасу, са два крила на којима је представа Благовести (Богородица и арханђео Гаврил).

ЦАРСКА ЗАВЕСА (КАТАПЕТАЗМА) - завеса на царским дверима - централним вратима на иконостасу.

ЧЕТВОРОЈЕВАНЂЕЉЕ - богослужбена књига у којој су јеванђелски текстови распоређени по писцима - еванђелистима: Матеју, Марку, Луки и Јовану.

ШИРШАЈА - видети: ПЛАТИТЕРА.


http://www.spc.rs/Muzej/pojmovnik.html

Нема коментара:

Постави коментар

Пратиоци

Основни подаци о мени

11000 Beograd,Marka Oreškovića 38, artpress@ptt.rs žiro račun 355-0003200199249-79 PIB 107765521 http://art-press.blogspot.com/