недеља, 19. септембар 2010.

Crkva Svetog Đorđa

Podignuta daleke 1834.god. crkva Svetog Đorđa je najstariji, dobro očuvani, graditeljski objekat u Ćupriji. Nalazi se na desnoj obali Velike Morave u blizini ušća Ravanice. Po dokumentovanim podacima crkva je podignuta po naređenju Miloša Obrenovića, kao jednobrodna bazilika, sa pridodatim pevničkim apsidama, na poluobličast svod prekriven na dve vode. Zidovi su veoma masivni, negde do 1,20 m debljine, iznutra ojačani sa po tri vertikalna priljubljena stuba, koji se pod svodom spajaju slepim arkadama. Kao građevinski materijal korišćen je klesan kamen i nepečena cigla.
Oltarska apsida je iznutra naglašena nižim svodom u odnosu na svod crkvene lađe. Ikonostas je izrađen od drveta i datira iz perioda osvećenja crkve, par godina posle izgradnje. Iznad ulaznih vrata nalazi se ikona Svetog Georgija, a polukružni svod iznad vrata ukrašen je ornamentom koji je očuvan do danas.



Do obrazovanja Braničevske eparhije 1922.godine, ćuprijska crkva pripadala je Beogradskoj Arhiepiskopiji, pod direktnom jurisdikcijom patrijarha. Crkva je iznutra živopisana tek na 150-godišnjicu, 1984.godine rukom akademskog slikara Dragomira Jašovića.
Zalaganjem sveštenstva i crkvenog odbora a sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva G.G.Ignatija, izvršena je 2003.godine kompletna restauracija krova i spoljne fasade.

Нема коментара:

Постави коментар

Пратиоци

Основни подаци о мени

11000 Beograd,Marka Oreškovića 38, artpress@ptt.rs žiro račun 355-0003200199249-79 PIB 107765521 http://art-press.blogspot.com/