недеља, 7. јун 2009.

GOSPODARSKI KONAK

Gospodarski konak 

Godine 1817. knez Miloš Obrenović je od beogradskog vezira Maršali-Ali Paše dobio na poklon kuću preko puta Saborne crkve. Prema opisu Joakima Vujića iz 1826, ovaj prvi Milo-šev beogradski konak je bio ,,ustrojen od drva i dasaka". Na gornjem spratu postojala je velika trpezarija i mnogo lepih ukrašenih soba, dok je u prizemlju bilo nekoliko soba za pos-lugu. Istražujući literaturu o Gospodarskom konaku Giša Bogunović, piše da se u "tehničkom" opisu iz 1846. navodi da je na gornjem ,,katu bilo je šest soba, saraćana (ostava, u ko-joj se držala i konjska oprema) i čak tri kujne, na donjem osam soba, dve kujne i dva podruma". Jedan drugi, veoma detaljan popis ,,stvari i ostalog" u Konaku iz 1824, daje "punu predstavu o količini i vrsti pokućstva, ali i o običajima i nači-nu života na srpskom "dvoru". U zgradi ,,knjaževskog dvora", po ondašnjim standardima i običajima, nije bilo kreveta, ali je bilo ćilima, dušeka i jastuka od ,,plavetne i crvene čohe. Od neophodnog kućnog pribora, posebno onoga za jelo, uočljivo je odsustvo viljušaki, mada ne i drvenih kašika i drvenih sla-nika, stolnjaka, salveta, kafenih džezvi i fildžana". Od vrednih i luksuznih stvari kojih nije bilo po ondašnjim kućam u Ko-naku se nalazilo veliko ogledalo, što je za ono vreme bila "svojevrsna retkost"
U osnovi konak je, kako piše Bogunović, bio klasična jed-nospratnica izgrađena u stilu balkanske profane arhitekture onog doba sa jednim asimetrično postavljenim kolskim ula-zom sa erkerima po sredini prednje fasade. Uz glavni, kolski ulaz nalazila se "stražarnica, a iznad vrata, kao simbol turskog suverenireta, jedan okrugli amblem, sultanova tugra", i desno od nje "eliptični medaljon sa srpskim grbom od kovanog gvožđa", kao simbol ustupaka dobijenih Hatišerifom iz 1830. godine.
U ovom konaku Knez Miloš je potpisao svoju abdikaciju u korist maloletnog sina Milana II, 1839. godine i odavde je, proteran od ustavobranitelja, otišao u skoro dvodecenijsku emigraciju. Poštu su Miloševi naslednici, Milan i Mihailo za život izabrala znatno udobniji i luksuzniji Konak kneginje Ljubice, u ovo zdanje je najpre useljenja bogoslovija u dve sobe na spratu, a potom i štamparija u prizemlju. Godine 1847, doneta je odluka da se konak sruši i da se na njegovo mesto podigne zgrada nove mitropolije. Kada se vratio iz emigracije i po drugi put preuzeo vlast u srbiji Miloš je pro-testovao i tražio da mu "popečiteljstvo javi ko je smeo i ko je zapovedio" da se "moja kući sruši".



Нема коментара:

Постави коментар

Пратиоци

Основни подаци о мени

11000 Beograd,Marka Oreškovića 38, artpress@ptt.rs žiro račun 355-0003200199249-79 PIB 107765521 http://art-press.blogspot.com/