недеља, 7. јун 2009.

Topčiderska crkva

Topčiderska crkva



Od svih crkava sa tornjevima izgrađenih tridesetih godina devetnaestog veka najznačajnija je Topčiderska crkva svetih Apostola Petra i Pavla podignuta i kao pridvodna kapela kne-za Miloša Obrenovića. Crkva je malih dimenzija, približno 8,0 x 18,0 m. Gradili su je obrađenim kamenom Janja Mihajlović i Nikola Đorđević a pod neposrednim rukovodstvom Hadži-Nikole Živkovića. Planove je sudeći po jednom pismu knezu Milošu izgleda uradio sam Hadži-Nikola Živković. Izgradnja je započeta s proleća 1832, a završena je 1834 go-dine. Crkvu je 1834 živopisao Konstantin Lekić. On je izgleda uradio i pozlatu pevnice i prestole u crkvi. Jovan Sterijević je oslikao ikonostas, dok je neke ikone uradio slikar Dimitrije Jakšić. Pedesetih godina devetnaestog veka prvobitni ikonostas je "zamenjen novim, znatno bogatijim, pod utica-jem onog u beogradskoj Sabornoj crkvi, a živopisao ga je Steva Todorović sa Raspopovićem". Prema autentičnim zabeleškama upućenih Knezu izgradnja crkva je stajala 60.512,11 groša, dok je za 8 ikona, za izmalane pevnice i presto isplaćeno K. Lekiću 3.600 groša".
Zbog visokog tornja završenog baroknim kubetom i visokog krova koji pokriva crkvu, oltarnu apsidu i pevnice, silueta Topčiderske crkve daje, kako ističe Bogdan Nestorović, utisak "vojvođanskih crkava ove epohe". Međutim, kad se pažljivije analizira osnovi ova crkva uočava se da se ona ne razlikuje od crkava iz moravske epohe zidanih u vreme Kneza Lazara i Despota Stevana. Motivi drugostepene plastike na crkvi su u potpunosti tradicionalni. A u dekoraciji "arhivolta zapadnog i južnog ulaza" čak su diskretno izmešani pravoslavni motivi i istočnjačka ornamentike". 







Više na http://pravoslavlje.spc.rs/broj/959/...avla/print/lat
http://www.imus.org.rs/d_album.php?id=7&jz=0

Нема коментара:

Постави коментар

Пратиоци

Основни подаци о мени

11000 Beograd,Marka Oreškovića 38, artpress@ptt.rs žiro račun 355-0003200199249-79 PIB 107765521 http://art-press.blogspot.com/