четвртак, 23. децембар 2010.

Богородичина црква,


На западном делу Старог језгра Земуна развијаном од почетка XVIII века, положен је 1777. године камен темељац за нову православну цркву чије грађење је финансирало православно становништво Земуна, српске и грчке националности. Црква је освећена 1783. године. Изграђена је као једнобродна грађевина са полуобличастом апсидом, певницом и наосом са три травеја над којим се уздизало кубе. Првобитно је црква, без звоника, задржала неке традиционалне српско-византијске елементе, слично старијим православним црквама у Војводини, али је каснијом реконструкцијом добила данашњи облик. На прелазу XVIII у XIX век изграђен је звоник на западној страни, а 1880. црква је темељито преправљена. Испод звоника налази се укопан раритетни депозиториј за одлагање костију, према правилима која се и данас поштују у Грчкој православној цркви, првенствено у манастирима Свете Горе.
Богородичина црква је највећи храм у Старом језгру Земуна, једнобродна, са плитким певничким просторима и витким двоспратним звоником који излази из западне фасаде. Има богато изрезбарен барокни иконостас који је резао пилтор Аксентије, из познате занатске породице Марковић, са иконама врсног и продуктивног иконописца и сликара класицизма, Арсенија Теодоровића.
Црква је рестаурирана током 2000-2001. године, када је обновљено зидно сликарство, постављен нови под и подно грејање. Црква представља целину са Домом Српске православне црквене општине, са којим дели исту парцелу.

Службени лист града Београда бр. 26/92

Нема коментара:

Постави коментар

Пратиоци

Основни подаци о мени

11000 Beograd,Marka Oreškovića 38, artpress@ptt.rs žiro račun 355-0003200199249-79 PIB 107765521 http://art-press.blogspot.com/