понедељак, 28. септембар 2009.

Jovan Jovanović




































Rođen je u Sremskim Karlovcima. Školovao se kao pitomac episkopa temišvarskog, kasnijeg mitropolita Vićentija Jovanovića-Vidaka. Ubrzo postaje starješina manastira Hopova. Godine 1783. izabran je za episkopa gornjokarlovačkog. U devcembru 1783. dolazi u Kostajnicu gdje je proveo božićne praznike. U januaru odlazi u Plaški i prima eparhiju od vladike Petra. Svečano je ustoličen u Plaškom 14. marta 1784. Nije se srodio s novom sredinom, pa je u Plaškom ostao samo tri godine. Premješten je Novi Sad, a pošto je bački vladika Josif Jovanović-Šakabenta premješten u Vršac. Vršačka eparhija je upražnjena smrću episkopa Vićentija Popovića, porijeklom Bugarina.

Po dolasku u eparhiju episkop Jovan uputio je narodu i sveštenstvu tri poslanice. U jednoj je govorio o dužnostima, u drugoj o poslu a u trećoj o manama sveštenstva. U ovoj poslanici bilo je riječi o mantijama, čizmama, maramicama, bijelim rukavicama i o nošenju štapa. U poslanici je napao sve «što je dosad bilo trpljeno». Nije volio ni narodnu nošnju. Karakteristično je da je za upražnjen u parohiju u Kirinu izbor novog prote predlagao nadležnom generalu! Sazidao je novi episkopski dvor u Plaškom. Gradnju dvora pokrenuo je njegov prethodnik episkop Petar Popović. Godine 1786. premješten je u Novi Sad. Karađorđev ustanak u Srbiji pomogao je sa dva topa. Ustanak je pomogao i novcem, dajući 12.000 forinti godišnje. Otkupljivao je roblje od Turaka i lično posjećivao pogranična mjesta.

Umro je u Somboru 1805.

http://www.eparhija-gornjokarlovacka.hr/Episkop-JovanovicJovan-L.htm

Нема коментара:

Постави коментар

Пратиоци

Основни подаци о мени

11000 Beograd,Marka Oreškovića 38, artpress@ptt.rs žiro račun 355-0003200199249-79 PIB 107765521 http://art-press.blogspot.com/